Ægdonor: Hvad får en kvinde til at donere æg?

Da ændringerne i Lov om kunstig befrugtning trådte i kraft oktober 2012, kom der nye muligheder for ægdonation. Hensigten med ændringerne er at få flere kvinder til at blive ægdonor, da der er mangel på ægceller til kvinder i fertilitetsbehandling i Danmark.

Dansk Fertilitetsselskab vurderer der er behov for 600 årlige ægdonationer for at kunne dække behovet, så der er meget lang vej endnu. [Kilde: “Far, mor og donorbarn. Veje til et endnu bedre liv som donorfamilie.” Forlaget pubList]

 

Bliv ægdonor nu

Jeg har tidligere bidraget på sitet www.blivaegdonor.dk (som ikke længere eksisterer), fordi jeg meget gerne vil bidrage til at gøre forholdene for såvel den donerende kvinde som for den modtagende kvinde bedre.

For at kunne hjælpe bedre havde jeg brug for mere viden om ægdonorernes behov for viden og støtte. Jeg stillede derfor lige efter nytår 2013 otte spørgsmål til nogle kvinder, der havde doneret eller ville donere deres ægceller. Et af mine spørgsmål handlede om, hvad der motiverede kvinden til at donere.

 

Motivationen til at blive ægdonor er åbenlys

Det, der motiverer kvinderne er klart ønsket om at hjælpe andre.

Det er typisk kvinden, der selv har fået barn og dermed oplevet den lykke det er at blive mor, som vil give den mulighed videre ved at donere nogle af sine ægceller.

Som kvinderne siger:

”Min motivation er klart mine egne børn. Den gave, som de er for mig, vil jeg gerne kunne give andre.”

”Bare tanken om at kunne være med til at opfylde et andet menneskes højeste ønske driver mig til at blive ved.”

 

Hvem bliver ægdonor?

Alle raske kvinder, der ikke er blevet 36 år, kan blive ægdonor i Danmark. I 2011 var hvert sjette æg doneret af en kvinde, der selv var i fertilitetsbehandling. Resten var fra såkaldt fertile ægdonorer.

Svarene på min lille undersøgelse viser, at en særlig gruppe blandt de fertile donorer er kvinden, der selv skaber familie sammen med en anden kvinde.

”Jeg er i den situation, at vi selv havde brug for donorsæd, da vi er to piger. Så det er en måde selv at bidrage på.”

”Vi havde selv brug for hjælp og jeg havde brug for at give igen.”

Mon det samme gør sig gældende blandt selvvalgte singlemødre? 

> Hvad mener du vil kunne få flere kvinder til at blive ægdonor?

I næste indlæg her på bloggen skriver jeg om kompensationen af ægdonor.

 

PS

Har du bekymrende tanker om at skulle bruge ægdonation for at få dit ønskebarn, så kan du helt uforpligtende Få 25 minutters gratis samtale udelukkende om dig. Det koster kun din tid.