Lige nu i denne c-tid – som trækker ud – er det endnu vigtigere at passe på os selv og minde os selv om, at #Altblivergodtigen.

Du lærer i dag at styrke de forhold, som gør dig mere robust.

Du skal flytte din opmærksomhed væk fra at prøve at bekæmpe det, der øger stress og i stedet fremme det, der mindsker belastningen.

Sidst får du 7 nemme og effektive tips til at holde dit mentale helbred mere modstandsdygtigt.

Fokuser på dine stresshæmmere

Vi kan vælge at bekæmpe stressfaktorer, altså det, der øger vores stress. Det kan vi fx gøre ved i høj udstrækning at undgå det, der belaster en. Det kan man bare ikke altid.

Nogle gange er stressfaktorerne et livsvilkår. Det er præcis det, vi oplever lige nu, hvor den danske hverdag pludselig er blevet helt anderledes.

Men heldigvis kan vi også vælge at styrke nogle af de forhold, der gør os mere robuste overfor stress. Jeg kalder dem stresshæmmere, fordi de nedsætter vores belastningsgrad.

Hvad belaster dig?

Lad os først hurtigt se på, hvad der belaster. (Stressfaktorer).

Hvis du er i fertilitetsbehandling, oplever du meget af det, der (på sigt) skaber stress.

Og mange af de samme forhold er vi alle under nu, hvor vi skal håndtere risikoen for c.

Det drejer sig om:

 • uvished
 • uforudsigelighed
 • manglende indflydelse på det, der sker
 • hastige skift og forandring
 • mål, der flyttes
 • uklare og modsætningsfulde krav
 • manglende viden, kompetence og erfaring
 • afbrydelser
 • tidspres
 • ventetid.

 

Vi kan alle få stress

Stress handler ikke om din personlighedstype, men om hvor længe du er belastet. Tidsperspektivet er afgørende, når det drejer sig om at udvikle stress.

Fordi tidperspektivet er så afgørende, og fordi vi ikke har kontrol over meget af det, der sker i denne mærkelige tid, er det virkelig vigtigt, at du tager fat om din belastning allerede i dag.

Udvælg de tips, du først vil gennemføre. Det er let og det giver resultat.

#Altblivergodtigen

 

Sådan gør du nemt og straks din belastning mindre

 1. Fokuser på det, du har kontrol over både i dit indre og ydre liv. Find fx en hyggelig ting at gøre derhjemme. Tag video-kontakt med en af dine nære kære fx via FaceTime, WhatsApp, Skype eller andet, så du kan holde gang i det sociale fællesskab.
 2. Brug din mentale energi på det, du har indflydelse på. Glem dem, der hamstrer og går for tæt. Du har fx indflydelse på, hvad du spiser. Gør noget ekstra ud af det i hvert fald én gang om dagen og lav et lækkert, farverigt måltid. Spis langsomt. Nyd maden.
 3. Skab forudsigelighed. Planlæg dine dage. Hvad vil du gøre sammen med kæresten? Alene? Hvornår vil du gøre det?
 4. Find ud af hvordan du kan bruge stilheden. Roen. Sæt dig et kvarter i solen. Foran et åbent vindue.På din altan. I din have. Luk øjnene og mærk solens varme og d-vitaminer på din hud. Tag eventuelt en lur.
 5. Hold dig væk fra nyhederne og de sociale medier. Lav en aftale med dig selv om, hvornår du må tjekke de sociale medier. Fx en halv time om eftermiddagen. Se eller hør kun nyheder én gang om dagen. Fx morgenradioavis.
 6. Gør noget, du føler dig tryg ved. Gør fx noget, du allerede er god til, men sjældent gør. Hvad vil du genopfriske? Eller lær noget nyt. Hækl en karklud. Skriv dagbog. Slå kolbøtter.
 7. Fokuser på det gode. Luftforureningen er faldet. Vandet er blevet renere. Dyr og planter gør, som de plejer. Foråret er her. Solen skinner. Månen lyser.

Gør nu det her og #Altblivergodtigen:

 1. Find mindst 3 stress-hæmmere, der kan gavne dig.
 2. Blandt de 3 skal der være mindst én, der handler om din kæreste, og en som handler kun om dig.
 3. Beskriv konkret, hvad du vil og skriv dem op i en prioriteret rækkefølge. Gennemfør første punkt.

 

#Altblivergodtigen 

 

15 stresshæmmere for dig, der er ufrivilligt barnløs