Hvad er chancen for graviditet?

Hvor effektiv er fertilitetsbehandling?

I dag maler jeg Fanden på væggen. Læs med hvis du tør!?

Det er vgtigt at forebygge ufrivillig barnløshed, og det handler i høj grad om, hvordan vi indretter vores liv.

20’erne ser vi nu tit som den frie tid, hvor vi er unge voksne uden de helt store forpligtelser. Først i 30’erne bliver vi rigtigt voksne og de fleste af os vil lave vores egen børnefamilie.

Familiedannelsen bliver ofte udskudt, fordi vi føler os yngre udenpå end indeni, og fordi vi vil være på plads med den helt rette partner, med bolig, uddannelse og arbejde før vi begynder på ”Projekt baby”.

Biologisk set er det sent at ønske graviditet for kvinder over 30 år er gamle, når det gælder fertiliteten.

Bedre bliver det absolut ikke af, at de færreste ved det er sådan!

Lige netop den kollektive uvidenhed blogger jeg om i dag.

Stor uvidenhed om chance for graviditet

Undersøgelser blandt veluddannede viser, at både mænd og kvinder undervurderer betydningen af kvindens alder, når det gælder hendes evne til at blive gravid.

Hver 3. kvinde og hver 2. mand tror kvindens fertilitet først falder meget efter 45 års alderen. Dertil skal lægges, at hver 5. kvinde og hver 3. mand tror det først er efter 50 års alderen.

Halvdelen af kvinderne og næsten 9 ud af 10 mænd tager grueligt altså fejl.

Chancen for at opnå graviditet er størst før  kvinden er i begyndelsen af 30’erne.

Uvidenheden stopper ikke her.

Undersøgelserne viste også, at mange af de universitetsstuderende manglede viden om den øgede risiko for kromosomfejl hos fosteret og spontan abort. Forhold der i høj grad skyldes, at kvaliteten af kvindens æg falder, jo ældre hun bliver.

Stor uvidenhed om effekten af fertilitetsbehandling

Undersøgelserne viser samtidig, at de studerende overvurdererer effekten af fertilitetsklinikkens behandling.

2 ud af 5 troede sandsynligheden for at få et barn efter én ivf-behandling var over 40 % eller mere. Det rigtige svar er 25%.

En anden undersøgelse fandt, at 7 ud af 10 kvinder ansat i sundhedsvæsenet overvurderede resultaterne af ivf-behandling.

Samlet set er der altså alt for stor optimisme både når det gælder kvindens alders betydning for graviditetschancerne, og når det gælder kunstig befrugtning.

Realiteterne er anderledes.

 

Hvad betyder det når vi skaber børnefamilie sent?

 

Forskere har regnet på, hvad udskydelsen af familiedannelsen kommer til at betyde, hvis kvindens gennemsnitlige alder ved første barns fødsel er godt 27 år eller knap 31 år i stedet for 25 år.

Konsekvensen er, at flere (stigende med alderen) bliver ufrivilligt barnløse, flere får behov for fertilitetsbehandling og flere får færre børn end ønsket.

Det er et model-regnestykke forskerne har lavet, men vi er der allerede nu: Gennemsnitsalderen for en dansk førstegangsfødende kvinde er i dag 29 år.

Fertilitetsbehandling kompenserer noget

Fertilitetsbehandling er ikke en nem løsning og mange bliver ikke forældre af at være i fertilitetsbehandling.

Fertilitetsbehandlingen kompenserer ikke fuldt ud.

Som sociolog er det interessant, at så mange fejlvurderer chancen for at blive gravid både naturligt og ved hjælp. Som samfund har vi allerede masser af viden på området. Hvorfor er denne viden så ikke slået igennem?

  • Er det fordi vi meget tidligt i livet sidder fast i hamsterhjulet, og vil have de mere ydre omstændigheder på plads først? Politikerne råber jo højt om at færdiggøre vores uddannelse så hurtigt som muligt, for at vi hurtigt kan etablere os på arbejdsmarkedet.
  • Er det fordi vi stiller for høje krav til det, vi synes, vi skal kunne tilbyde et barn? Vi skal jo ikke ende som de unge mødre fra fjernsynet.
  • Er det fordi vi tror på fuldt og fast på, at vores dygtige sundhedssystem træder til og fixer os, når vi har brug for det?
  • Er det fordi fertilitetsklinikkerne er så gode til at markedsføre sig, at vi tror deres succesrate er næsten 100 %?

Hvad mener du?

Hvad synes du vil være det bedste første skridt mod at forebygge ufrivillig barnløshed?

 

PS

Hvis du frygter din fremtid, når det handler om din fertilitet, så book lige tid til en uforpligtende snak om dine tanker og følelser. Få 25 minutters uforpligtende samtale omdin situation.

 

Kilde: ”Fertilitet & Sundhed” af Lone Schmidt og Anja Pinborg (red).