Donor er hemmelig

Trods gode intentioner, synes mange - måske også dig - at det er svært at tale med sit barn om donor

Hvordan vil det være for dig, når der ikke længere er nogen eksistentiel hemmelighed mellem dig og dit barn?

Lær, hvordan du taler med dit barn om donor. Uanset barnets alder.

Ville det ikke være godt at opnå at:

  • føle dig helt sikker på, at du er godt forberedt?
  • indgå kompromis eller blive enig med den anden forælder om at få det sagt?
  • være klar til forskellige reaktioner fra barnet?
  • tage ansvar for at få det sagt og faktisk få det fortalt?
  • mærke den kæmpe lettelse bagefter?
donor er hemmelig
donor er hemmelig

Hvad vil det betyde for dig at kunne undgå at:

  • frygte at barnet selv opdager det?
  • have årelange spekuklationer og uvished om barnets mulige reaktioner?
  • udskyde det hele tiden?
  • bruge dårlig energi på det livsvilkår, at din familie er skabt ved brug af donor?
  • synes du lyver?

Vi har fået to børn med sæddonor og de er nu teenagere. Da jeg blev gravid aftalte vi, at vi ikke ville sige det til hverken dem eller familien. Det var efter anbefaling fra lægerne dengang, og da de var små, tænkte vi ikke så meget over det.

Som de blev ældre, tænkte jeg dog løbende over, at der jo var en risiko for, at de selv opdagede det og at det måske var moralsk det rigtige at sige det. Jeg drøftede det med min mand, og han med på, at vi skulle sige det til dem.

Jeg læste Kirstens bog og den var rigtig god.

Jeg synes det var vigtigt at vi fik sagt det på den rigtige måde. Jeg var meget nervøs for børnenes reaktioner og var bange for at de ville blive vrede eller afvise os. Vi bookede derfor et møde med Kirsten for at blive klar til samtalen.

Vi havde en rigtig god personlig samtale med Kirsten. Den overbeviste os om det rigtige i at fortælle det til børnene. Vi gennemgik, hvordan samtalen kunne blive så god som mulig, og hvilke reaktioner vi kunne forvente. Jeg følte mig bedre forberedt og afklaret efter samtalen.

Vi fik fortalt det til børnene. Det gik heldigvis bedre end forventet og det var en kæmpe lettelse for os at få det fortalt.

Kirsten giver rigtigt gode input. Hun har en holdning og erfaring med, hvad hun rådgiver om. Jeg kan klart anbefale en eller flere samtaler med hende.

Lisbeth

Sociolog, mentaltræner og stresscoach Kirsten List Larsen har i sin praksis erfaring med, hvor svært det er at skulle afslutte fertilitetsbehandlingen uden at have fået sit længselsbarn.

Kirsten fortæller:

Jeg følte det var befriende at komme i gang med selve fertilitetsbehadlingen.Jeg kunne endelig se en ende på vores pinsler.

Forud var gået 2 år – fra vi lagde præventionen på hylden uden resultat – til udredning for barnløshed og en fertilitetsfremmende operation.

Jeg var faktisk ret mør, inden vi begyndte på fertilitetsbehandlingen. 

I begyndelsen var jeg bare glad for at andre tog over, så vi kunne blive forældre. 

Det skiftede. Jeg var vant til at nå mine mål, hvis jeg knoklede for det. Nu var det ude af min kontrol, og jeg anede ikke, hvor længe det ville tage. Forudsigeligheden var frustrerende. 

Det var også svært at komme ind i patientsystemet. Jeg følte fokus kun var på min krop og ikke på hele mig.  Pludselig blev der talt om noget, jeg ikke kendte detaljerne i. Jeg vidste ikke, hvad mulighederne var. Jeg måtte stole på lægen. 

Jeg havde det ikke godt, men fremtiden så lys ud – dengang jeg var ny i fertilitetsbehandlingen.