På dagens DR fortæller formand for Dansk Fertilitetsselskab Søren Ziebe, at barnløshed er blevet en folkesygdom.  Artiklen sætter spot på det faktum, at infertilitet allerede i dag har konsekvenser for den enkelte og for samfundet som sådan. Jeg har et par forslag til at forebygge den ufrivillige barnløshed:

Få brev fra sundhedsvæsenet

Forestil dig, at en kvinde på sin 25 års fødselsdag får et brev fra sin region, hvor kvinden bliver informeret om den kvindelige frugtbarhed. I Danmark har vi f.eks. et forebyggende screeningsprogram om livmoderhalskræft. Tilbuddet om screening får kvinden første gang, når hun er 23 år og herefter hvert tredje år. Et sådant program kunne kombineres eller udvides med forebyggelse af infertilitet. Sundhedsvæsenet kunne f.eks.:

  • Aflive myter om fertilitet. F.eks. den myte, at vi jo lever længere og derfor kan udskyde forældreskabet. Fakta er, at biologien ikke har ændret sig med hensyn til den kvindelige fertilitet. Læs tidligere blogindlæg ‘Uvidenhed om chance for graviditet.’
  • Oplyse om mulighederne for at få rådgivning om og testet sin fertilitet. Læs tidligere blogindlæg ‘Tør du få lavet en fertilitetstest?
  • Formidle data om infertilitet, herunder om de psyko-sociale konsekvenser af at være i fertilitetsbehandling.

Opfordr til graviditet

Forestil dig, at vi som veninder og venner, kolleger, studievejleder samt forældre fortæller den 25 årige, at det nu er et rigtig godt tidspunkt at få børn på. Og at vi som netværk støtter og bakker op om graviditet og fødsel.

Den 25 årige vil sandsynligvis have nogle indvendinger. F.eks.:

Jeg er jo slet ikke klar endnu.

Spørgsmålet er, hvor klar vi egentlig skal føle os, før vi kaster os ud i noget nyt og skræmmende? Jeg tror, alle kommende 1. gangsforældre – uanset alder – føler usikkerhed om egen forældrekapacitet lige før fødslen. Forældrekompetencerne vokser stille og roligt frem, mens den nyfødte folder sig ud.

Jeg er ikke er helt sikker på, det er så stabilt med kæresten, at det vil være klogt at begynde et liv sammen som forældre.

Dertil vil jeg bemærke, at – til trods for, vi er klar til et familieliv sammen – så bliver 4 ud af 10 alligevel skilt. Og langt de fleste af os fraskilte får hverdagen til at fungere godt for vores børn, fordi vi prioriterer samarbejdet for vores børns skyld.

> Hvad synes du om mine forslag?

Føler du dig presset af tidens betydning for din fertilitet?

Så vil jeg anbefale dig at booke 25 minutters uforpligtende og gratis samtale med mig, så du få lettet presset og finde retning.