I det seneste nummer af Human Reproduction formidles resultaterne af en stor undersøgelse af franske mænds sædkvalitet.

Resultatet viser, at sædkvaliteten er faldet med en tredjedel på 15 år.

Herhjemme har hver femte danske mand nedsat sædkvalitet. De abnorme sædceller udgør over 90 %.

Over 26.000 franske mænds sædkvalitet er blevet tjekket i den nye undersøgelse. Mændene, som indgår i studiet, blev testet fordi de var i fertilitetsbehandling grundet deres kvindelige samlevers infertilitet. (Det er i sig selv interessant synes jeg; og måske ganske karakteristisk, at manden bliver udredt til sidst)?

Årsagen er blandt andet cocktails af små mængder hormonforstyrrende stoffer i vores miljø. Stoffer som f.eks. indtages gennem blodet (i fostertilstanden), gennem munden eller huden. Det holdt DTU et seminar om i juni 2012 med overskriften ”Når hanner bliver til hunner.”

Der er noget rivende galt

I radioavisen på DR kl. 16.00 den 5. december 2012 konkluderer professor Niels Skakkebæk fra Rigshospitalets fertilitetsklinik, at der er noget rivende galt med vores reproduktion.

En mands selvforståelse

Jeg interviewede for 1½ år siden Jeppe, der havde fået en datter via icsi, fordi hans sædkvalitet var nedsat. Han siger:

”…Nu er mænd jo sådan indrettet, at de tænker, ”én sædcelle er nok. – derfor er jeg ikke en skid infertil. Der er da liv i den ene testikel. Så er det ikke mit problem, at teknologien ikke er nået så langt. Jeg har levende celler. Slut”. I en mands hjerne er infertilitet lig med nul levende celler. Mænd er meget gode til, at ”problemer, de skal bare løses”.

Og antallet af levende sædceller hos mig var jo rigtig mange, selvom det selvfølgelig ikke var et særligt stort tal i forhold til det normale. Men jeg syntes, at der jo måtte være en mulighed.”

Hvor galt synes du det står til?

PS

Sådanne nyheder er ikke nemme at høre. Mange andre nyheder er også dårlige nyheder, som påvirker os i negativ retning.

Du kan lære at håndtere dine tanker og dermed blive mere robust, og jeg kan hjælpe dig med det.