Det genetiske spøgelse – hvad arver barnet fra sin donor?

Jeg har tidligere blogget om, hvordan Tina via Facebook fandt ud af, at den sæddonor hun havde brugt, havde fået påvist den sjældne dominant arvelige sygdom MEN1.

Ser vi på den menneskelige historie, er der også noget på spil for mange andre, end de ramte familier. Sagen rammer nemlig ned i det ekstra følelsesmæssige beredskab donorfamilier er udstyret med; det genetiske spøgelse.

Der er stor forskel på, hvor optaget den enkelte forælder er af tanken om den ukendte arvemasse. Men frygten kender alle til og den frygt får næring, når nye sager dukker op.

Sagerne i medierne puster netop til frygten for om ens barn bliver alvorligt sygt, og på den måde kommer mediestormen til at påvirke mange donorfamilier på en negativ måde.

Der vil altid være en ubekendt faktor i en donorfamilies liv, fordi du som forælder ikke kender halvdelen af dit barns genetiske ophav. Der er en tredje part i familien. Der gemmer sig et menneske bag donationen. Og donor er et helt menneske med både lyse og mørke sider, ligesom alle os andre.

Spørgsmålene kan dukke op, når dit barn bliver sygt, i løbet af dit barns skolegang, og når dit barn gør skøre ting, som du ikke forstår.

Når der dukker noget op, der er anderledes, end du som forælder havde forestillet dig, kan du være tilbøjelig til at sige, det er fordi, du har brugt donor. Du har et ekstra beredskab, når du prøver at årsagsforklare det fremmede, du observerer.

Men det kan også kan være alt mulig andet, der dukker op. Og som med alle andre børn, så kommer der alligevel et barn til verden, som er helt sit eget.

Du kan læse mere om ”det genetiske spøgelse” i min bog “Far, mor og donorbarn. Veje til et endnu bedre liv som donorfamilie.”

Uvisheden om barnets genetiske masse kan få stor betydning, hvis det virker skræmmende for forældrene. Utryghed kan nemlig få betydning for forældrenes tilknytning til deres barn. Derfor er det vigtigt, at forældrene får redskaber til at håndtere det, og at de ved, hvor de kan søge bistand, så de kan blive endnu bedre til at tackle sine bekymringer om genetik – arv og miljø.

PS

Kom med på gratis webinar om genetik i donorfamilien. Book straks din plads her. På webinaret får du bla. viden om betydningen af det ekstra følelsesmæssige beredskab, donorfamilier er udstyret med, når det gælder barnets ukendte genetiske arv.

PPS

Jeg kan hjælpe dig med at håndtere dine bekymringer om dit barns ukendte genetik.