Fertilitetsbehandling strækker sig over lang, lang tid for nogle par og over kortere tid for andre.
- Nogle stopper, selvom der er flere behandlingsmuligheder. Jeg selv stoppede før mulighederne var udtømte. Vi havde endnu et forsøg til gode, men jeg orkede ikke mere.
- Andre stopper, fordi der ikke er flere behandlingsmuligheder for dem. Det er dem, der ikke får børn af fertilitetsbehandling, det her blogindlæg handler om.
Hvornår vil du afslutte din fertilitetsbehandling?
Hvor dårlig skal prognosen være før du ikke længere er villig til at gennemgå fertilitetsbehandling? Ikke for at gå videre til fertilitetsbehandling et andet sted, men for at stoppe helt.
Er du villig til at gennemgå fertilitetsbehandling, hvis graviditetschancen er under 5 pct.? Under 1 pct.? Nogle par vil synes, at 5 pct. er en realistisk chance, omend den er lille.
Hvor dårligt skal du have det psykisk eller fysisk før du stopper?
Hvis vurdering skal lægge til grund? Hvis beslutning er det? Lægens? Parrets? Kvindens? Fælles?
- Nogle par har brug for at vide, at det er deres helt egen beslutning at stoppe uanset hvad behandlerne måtte mene. Det giver følelsen af at være handlekraftige og beslutningsdygtige.
- Nogle par har brug for at vide, der ikke kan gøres mere, før de stopper. Det giver følelsen af, at de har gjort alt, hvad de kunne, og at de er beslutningsdygtige.
- Nogle har brug for, at andre træffe beslutningen for dem, fordi det kan være meget svært selv at træffe beslutningen om at stoppe, når man ikke har fået barn ud af indsatsen. Her er ingen følelse af at være beslutningsdygtige. Følelserne kan være vrede på fertilitetsklinikken, skæbnen og sig selv samt opgivelse.
Afhængig af fertilitetsbehandling
Måske er du blevet afhængig af ”gamet”? Jeg har tidligere blogget om ikke at kunne stoppe fertilitetsbehandlingen, selvom en indre stemme siger ”Det er nok nu”
Der er altså flere grunde til, at det nogle gange er behandlerne, der skal trække en streg i sandet og afslutte behandlingen.
Finders der overhovedet nogen, der ikke får barn af fertilitetsbehandling?
Ser man på fertilitetsklinikkernes hjemmesider, er det som om det slet ikke eksisterer, det der med at måtte afslutte fertilitetsbehandling uden at være blevet forældre.
Mit helt generelle indtryk er, at man ikke håndterer det. Klinikken fortæller om succeserne; om hvor mange, der bliver gravide, og hvor mange, der gennemfører graviditeten. Det er også det, vi ufrivillig barnløse vil høre.
Et eksempel: Rigshospitalets Fertilitetsklinik har et afsnit på deres website med titlen ”Efter afsluttet fertilitetsbehandling”. Afsnittet handler udelukkende om, at klinikken gerne vil have oplysninger om det enkelte graviditets- og fødselsforløb for at kunne lave statistik og indberette til Sundhedsstyrelsen.
Hvornår skal du IKKE tilbydes fertilitetsbehandling?
Behandlingen vurderes for at være nyttesløs, hvis chancen for at opnå graviditet er ≤ 1 %. Hvis chancen er mellem 1 og 5 % vurderes prognosen for at være meget dårlig.
Hvis vi ser bort fra de mulige interesser, en klinik måske kan have i at fortsætte behandling af et par, hvordan skal behandleren så råde dig til at stoppe fertilitetsbehandlingen eller råde dig til gå videre til noget andet (bruge sæddonor / ægdonation eller adoptere)?
Nogle har brug for, at andre træffer beslutningen om at stoppe fertilitetsbehandling. Disse andre kan være kæreste og nær familie, men jeg mener det er mest oplagt, at det er behandlerne på fertilitetsklinikken.
Hvilken rådgivning fik du om sandsynligheden for succes / ikke-succes og om alternativer?
Hvis klinikken ikke allerede har det, synes jeg, at klinikkerne bør have officielle fleksible guidelines om, hvornår og hvordan fertilitetsbehandling bør stoppe. Ved start af fertilitetsbehandling bør alle klienter præsenteres for denne praksis.
Al behandling har sin afslutning
Også al fertilitetsbehandling har sin afslutning, og for de mennesker, der ikke får deres største ønske om et barn opfyldt, er det absolut nødvendigt, at alle involverede tager hånd om at få afsluttet fertilitetsbehandlingen på en tydelig og nænsom måde.
Jeg sætter stor pris at høre fra dig:
- Hvad er dine erfaringer?
- Hvad synes du vil være god praksis?
PS
Når du inderst inde har en lille nagende tanke om, at du måske kommer til at afslutte fertilitetsbehandlingen uden at have fået barn, tilbyder jeg dig walk and talk, hvor du kan få vendt dine tanker om fremtiden. Din investering er kun 597 kr. for mindst 60 minutters sparring. Det svarer til endnu et stykke tøj til din garderobe, eller noget…
PPS
Bliv sikker på, om jeg kan være en hjælp for dig. Ring på 2892 9596 og få 25 minutters gratis samtaleom dig og dine udfordringer.