Og det er netop enhver forældres mareridt, at ens barn skulle blive alvorligt sygt.

En syg sæddonor kan nemt sprede ringe i vandet.

Jeg har kendskab til, at to sæddonorer de sidste par år har spredt sjældne kroniske sygdomme til de børn, der blev til ved hjælp af deres sæd. Den ene sag er dansk, den anden amerikansk. Og fordi sæden bruges på tværs af landegrænser er børn fra flere lande blevet ramt.

Cystisk Fibrose

I USA blev en dreng af en sæddonor født i 2010. Det viste sig, at han havde arvet den sjældne diagnose Cystisk Fibrose.

Ifølge den amerikanske sædbank burde sæddonoren være testet for Cystisk Fibrose, men han viste sig at være en syg sæddonor og ikke rask.

Der kører nu en retssag om sagen.

I Danmark fødes ca. 12-15 børn om året med Cystisk Fibrose. For at få Cystisk Fibrose, skal begge forældre være bærere af genet. Der er 25% risiko for, at barnet arver sygdommen. Den amerikanske dreng har altså arvet sygdommen fra både sin mor og sæddonor.

Du kan læse om sagen her.

Neurofibromatosis

En dansk mand donerede sæd til den danske sædbank Nordic Cryobank og det var der ikke noget usædvanligt i. Men det viste sig senere, at manden led af den sjældne diagnose Neurofibromatosis Type 1 (NF1).

Inden man fandt ud af dette var mindst ni børn blevet født af kvinder i Danmark, Sverige, Belgien og USA.

I Danmark fødes ca. 20 børn om året med NF1. I halvdelen af tilfældene er den ene forælder bærer af genet, i den anden halvdel er sygdommen opstået ved en mutation (en ændring af genet).

Du kan se klippet med den danske familie her.

Læs mere.

Testning af sæddonor

Jeg vil i den kommende tid på bloggen bla. skrive om testning af donorer. Herunder det store spørgsmål: Hvor meget kan vi kræve, donorerne lader sig teste for?

Det er et etisk spørgsmål, hvor vi hver især har vores personlige overbevisninger. Jeg vil indvi dig i mine tanker den næste tid.

Jeg har selv arbejdet som konsulent for paraplyorganisationen Sjældne Diagnoser og har mødt mange mennesker, som fx lever med Neurofibromatosis og Cystisk Fibrose. Privat kender jeg en familie, hvis datter har CF. Hun er en glad, lille pige, der frejdigt løber gadedrengehop.

PS

Kom med på gratis webinar om genetik i donorfamilien. Book straks din plads her. På webinaret får du bla. viden om betydningen af det ekstra følelsesmæssige beredskab, donorfamilier er udstyret med, når det gælder barnets ukendte genetiske arv.

PPS

Jeg kan hjælpe dig med at håndtere dine bekymringer om dit barns ukendte genetik.

Gør noget ved det allerede i dag. Ring på 2892 9596 og få 25 minutters gratis samtale om dig.