Negative tanker og ”magisk tænkning” støder jeg tit på hos gravide kvinder. Og ikke kun hos kvinder, der er blevet gravide efter fertilitetsbehandling.

Du har måske som barn forsøgt at undgå at træde på striberne mellem fliserne – for så ville noget dårligt nemlig ske.

Det er helt naturligt for børn at tænke i magiske baner. Det lille barn skelner ikke på samme måde mellem virkelighed og fantasi som større. Men både store børn, unge og voksne tænker af og til magisk.

Den magiske tænkning aftager med årene som vi efterhånden gør os konkrete erfaringer og tænker mere rationelt. Vi ved jo godt, at det reelt ikke betyder noget at træde på striberne mellem fliserne. Men vi har alligevel snerten af det.

Jeg havde en samtale med en kvinde, som var ved at opgive fertilitetsbehandlingen. Hun havde i stedet mentalt indstillet sig på at skulle adoptere og glædede sig nu til at blive mor på den måde. Så blev hun gravid. Hun brugte konen med æggene som symbol på, hvor galt det kunne gå, hvis man glædede sig for tidligt over ens medgang. Om det, at hun og manden havde glædet sig til at få et farvet barn, ville få konsekvenser for hendes graviditet og hendes kommende biologiske barn.

En psykolog fortalte mig en gang om en ung pige, hvis lillesøster havde fået cancer. I samtalen med psykologen kom det frem, at den unge pige følte sig skyldig i lillesøsterens sygdom. Hun havde nemlig nogen gange været så vred på lillesøsteren, at hun havde ønsket, lillesøsteren slet ikke var blevet født. Og nu var lillesøsteren blevet så syg, at hun måske ville dø. Den unge pige troede, at hendes negative tanker og følelser rettet mod lillesøsteren havde indflydelse på lillesøsterens helbred.

H. C. Andersens fortællinger, om bla. Konen med æggene, er en del af vores kulturarv. I samme boldgade finder vi historien om Nemesis, som på retfærdig vis hævner den hovmodige.

Det er min erfaring, at det udelukkende er negative tanker, som nogle gravide er bange for kommer til at ske i virkeligheden. Alene det at indse, at det kun er tanker, hjælper den, der tænker de negative magiske tanker.

Vi kan nemlig håndtere vores tanker.

PS

Du kan lære at håndtere dine negative tanker. Book straks 25 minutters afklarende samtale med dig i fokus.