Interview med forfatter Monica Lorenzo Pugholm

Monica som patient i fertilitetsbehandling

Monica og hendes mand beslutter sig for at gå i fertilitetsbehandling. Kort tid efter deres bryllup skiftede de hvedebrødsdagene ud med dage på Rigshospitalets Fertilitetsklinik.

Monica tager skyklapper på. Det gør hendes mand også.

Vi forholder os ikke aktivt til, hvad det egentlig er for en fertilitetsbehandling. Jeg skal bare have det overstået, husker jeg.

Monica lægger sit liv i andres hænder. Monica beskriver meget stærkt i sin bog, at mødet med lægerne på fertilitetsklinikken var som et frivilligt overgreb som hun tillod:

Det at mit barn ville skulle undfanges via jernstænger, indsprøjtninger og reagensglas i et laboratorium virkede helt forkert på mig.

Jeg husker blandt andet, at jeg synes det var så langt ude, at jeg skulle til at tage en masse hormonindsprøjtninger. Jeg som altid har holdt mig langt væk fra p-piller, fordi jeg synes det er en ’kunstig måde at styre sin krop på’.

Når en tænkepause bliver nærmest umulig

’oget af det, som undrer mig mest ved at have været en del af systemet er, at der ikke er noget ’stop op’ en eneste gang. Når en behandling ikke lykkes, så går man i gang med at planlægge den næste behandling. Der var ikke nogen læge eller sygeplejerske, som på et tidspunkt spurgte mig: ’Er du sikker på, at du ønsker behandling’?

 

Allerede efter første behandlingsrunde havde vi oplevet, at man ligesom bliver indrulleret i en dominerende fortælling om, at behandling ’det er noget man bliver ved med i et stykke tid, og i hvert fald til man har opbrugt de tre ’gratis’ forsøg.

 

Jeg ved ikke helt, hvordan det sker, men det sker bare, og man bliver som barnløs patient indrulleret i en fortælling om, at graviditet nok skal lykkes med den rette behandling. Og den dominerende fortælling på fertilitetsklinikken støttes op af mange data og undersøgelser, som viser nogle tal, som er gode til at overbevise os om, at hvis vi blot fortsætter fertilitetsbehandlingen, så vil det lykkes os at få et barn.

Men sådan går det ikke for alle i fertilitetsbehandling. Vi har tendens til at overvurdere effekten af fertilitetsbehandling.

 

 

Interview med Monica i Alt for Damerne