Sæddonors anonymitet er og bliver begrænset.

At ville påstå andet er en lempelig omgang med sandheden.

 

Det er ikke en nyhed

Jeg havde lige skænket mig dagens første kop kaffe, da telefonen ringede. Det var Danmarks Radio, der efterlyste cases til et indslag på tv senere i dag.

Anledningen var artiklen Sædbanker kan ikke garantere donorers anonymitet fra b.dk;

Artiklen er interessant, men en nyhed er det ikke!

 

Det kræver bare en spytklat

Den bio-teknologiske og kommunikationsteknologiske udvikling har længe gjort det umuligt for donor at være anonym, hvis andre (modtager og afkom) vil det anderledes.

Bioteknologien gør det nemt og relativt billigt for os alle at få lavet en dna-test. Det gælder naturligvis også donorbørn og donorer. Det kræver bare en spytklat.

Sammenholdt med, at vi i dag meget let via internettet kan kommunikere globalt og efterlyse og dele information, så er det klart at donors anonymitet er truet.

I dag (6. 11.15) har 12.500 donorbørn og donorer fundet et match på Donor Sibling Registry.

Næsten 50.000 er registreret i det globale register. Flere matchninger vil komme fremover.

 

Sådan har det været længe

I min bog ‘Far, mor og donorbarn. Veje til et endnu bedre liv som donorfamilie,’ der udkom i 2012, interviewer jeg den daværende direktør for sædbanken  European Sperm Bank alias Nordic Cryo Bank, Peter Bower.

Peter Bower siger i intervierwet, at 100% anonymitet ikke findes:

Hvor anonymt er det egentlig? Det er jo genetisk materiale, som du bruger til at fælde forbrydere på. Du kan ikke forhindre donoren i at kende sin egen dna-profil. Du kan heller ikke forhindre barnet i det. Hvis donor gerne vil findes, og hvis barnet gerne vil finde sin donor, så er det helt urealistisk, at de ikke kan finde hinanden, hvis det er de, de vil.

 

Anonymiteten ER og BLIVER begrænset.

 

Virkeligheden har indhentet sædbanken

I artiklen i på b.dk fremgår det, at sæddonorer ikke længere kan stole på, at de livet igennem kan forblive anonyme over for deres genetiske afkom.

Sædbankerne har meget længe ikke kunnet garantere sæddonoren anonymitet.

Ole Schou, direktør for verdens største sædbank, Cryos, siger:

Der er ikke længere noget, der hedder anonymitet. Udviklingen har gjort, at vi dybest set ikke kan garantere, at man ikke bliver kontaktet i fremtiden. Hverken som modtager, som donor eller som barn. 

Ole Schou konkluderer derfor, at vi i Danmark bliver helt nødt til at afskaffe donors mulighed for anonymitet.

Jeg foreslår, at sædbanken i første omgang, med det samme ændrer deres rådgivning af kommende sæddonorer.

Når sædbanken rekrutterer og rådgiver donorer, skal det stå bøjet i neon, at anonymiteten er begrænset.

Sæddonor skal kende de mulige konsekvenser af at donere sæd. Herunder, at kommende donorbørn, kan være interesserede i at få oplysninger om sit genetiske ophav, og at de i dag har mange muligheder for at finde oplysningerne, selvom donor har doneret anonymt.

Sæddonor skal vide, at anonym donation i virkeligheden blot betyder, at donor har tilkendegivet, at han helst ikke vil kontaktes. Donorbarnet har ingen ret til at kontakte sin anonyme donor, i modsætning til ved ikke-anonym donation, hvor donor stiller sig til rådighed for kontakt, hvis donorbarnet ønsker det.

 

Sædbanken har måske grund til bekymring

Jeg kan være bekymret for, i hvilket omfang en potentiel sæddonor får oplysning om den reelle mulighed for at forblive anonym.

Umiddelbart er det jo ansvarsfrit ikke at tænke konsekvenserne af sin donation igennem, når man som ung studerende på SU bliver rekrutteret gennem sædbankens annoncer på sit uddannelsessted.

Det nemmeste valg kan derfor synes at være at donere anonymt.

Måske er det største problem for sædbanken med sagerne i pressen, at de unge sæddonorer bliver betænkelige ved at donere, og at sædbanken risikere at miste indtjening?

 

Læs mere i min bog Far, mor og donorbarn. Veje til et endnu bedre liv som donorfamilie. Du kan låne den på dit lokale bibliotek – eller købe den.

PS

Kan du blive nærmest utilpas ved at tænke på den ukendte fremtid?

Få en hurtig og operationel samtale om, hvordan du har det lige nu, og hvordan du gerne vil have det i stedet. Sammen sætter vi fokus på at komme ud af din fastlåste situation og på, hvordan jeg kan assistere dig.

Samtalen er gratis og helt uforpligtende for dig.

Book straks de 25 minutter, der passer dig bedst i min online kalender.

Du bruger tiden mest effektivt, når du først svarer på nogle få spørgsmål her.

Gør noget ved det allerede nu.