Sommerferien er lige om hjørnet og med den ekstra tid til at dase.

Jeg vil genhøre disse fem udsendelser om (in)fertilitet, som oprindeligt blev sendt på DR P1: Sæddonation, et valg for livet og de fire udsendelser under titlen Hvordan mor? Sidste nyt om fertilitetsindustrien som du får links til her på bloggen, så du nemt kan (gen)høre udsendelserne.

Tre af programmerne handler særskilt om donation af kønsceller. (Featuren og andet og fjerde afsnit i serien).

Dette blogindlæg blev udgivet første gang den 13. januar 2014.

Juni 2019 er det desværre ikke længere at genhøre udsendelserne.

 

Sæddonation, et valg for livet

For en måned siden sendte P1 på Danmarks Radio featuren Sæddonation, et valg for livet

I programmet får sæddonoren pludselig liv:

– Hvad gør jeg den dag, jeg bliver opsøgt af et donorbarn? Det spørgsmål har sæddonorerne Jesper og Mads begge forholdt sig til. For selvom de har doneret sæd af vidt forskellige årsager, så har de begge truffet et valg, der kan have store konsekvenser for fremtiden. De har begge måtte forholde sig til, hvad de vil gøre den dag, de bliver opsøgt af et donorbarn.  

Det glæder mig, at det lykkedes de – dengang – to journaliststuderende Astrid Bruun Bonnén og Signe Lene Christiansen at få Danmarks Radio til at bruge deres feature.

Jeg hjalp dem i researchfasen og har knyttet kontakten til Jesper, der er én af de to sæddonorer, der medvirker i udsendelsen.

Eks sæddonoren Jesper er et af de mest reflekterende mennesker, jeg har mødt og jeg synes det er så givende, at han stiller op og arbejder for, at de donorbørn, der måtte ønske det, vil kunne få kontakt til deres donor.

Hvordan mor? Sidste nyt om fertilitetsindustrien

1. udsendelse

Fertilitetsindustrien er en branche i vækst. Over hele verden får mennesker børn ved hjælp af pipetter og petriskåle og fertilitetslægerne opnår resultater som de aldrig før troede var muligt. Seriens første afsnit hører om et markedet, der eksploderede og ser på de nyeste trends. Medvirkende fertilitetslæge Jørgen Grindsted og professor i sociologi Sarah Franklin.

2. udsendelse

På European Sperm Bank kan man høre lydklip med sin sæddonors stemme og tjekke hele hans stamtræ ud. Alligevel syntes Britta at det var svært at tage stilling til, da hun besluttede sig at blive gravid med donorsæd. Sæddonoren Mads har til gengæld fortrudt at han gav sæd, da han var i 20 erne. Han synes at han ser sine donorbørn alle vegne. 

3. udsendelse

I Danmark må man ikke gå i fertilitetsbehandling, når man er over 47, man må ikke betale for æg og man må ikke bruge rugemødre, men det må man andre steder i verden. Karen tog til Barcelona for at købe æg og Mikkel og Kjartan har fået i alt 3 børn med en amerikansk rugemor.

4. udsendelse

Der kommer over 2000 danske børn til verden om året som er resultatet af sæd og ægdonation og tallet af stigende, men samtidig begynder donorbørnene verden over at protestere. De vil kende deres biologiske ophav og de bruger Facebook og DNA-test til at finde ham.

Kilde: Danmarks Radio, P1

 

Juni 2019

Det er desværre ikke længere muligt at genhøre udsendelserne.

 

PS

Du får endnu hurtigere nyt ved at like Facebooksiden Far, mor og donorbarn.