Stresset graviditet skader fostret

Alle ved, at det er ”no go” at ryge og drikke alkohol, når man er gravid. Fordi det går lige i blodet og skader barnet i maven. Alle ved også at sund og nærende kost, søvn mm. gavner fosteret.

Det er mindre kendt, at morens psykiske tilstand også påvirker barnet, mens det vokser i mors liv.  Men mors stress går via stresshormonerne også direkte i blodet til fostret.

Diabetes type I

Et dansk studium viser, at alvorlig stress under graviditeten er én af årsagerne til, at type I diabetes udvikles senere i livet.

De kvinder, der indgik i studiet, havde mistet en nærtstående, mens de var gravide og det er en livsbegivenhed, som udløser stress. Forskerne har mistanke om, at andre stressende faktorer, som skilsmisse og fyring under graviditeten, øger risikoen for at børnene udvikler type I-diabetes.

Skade på stress-gen

Tysk og norsk forskning viser, at gravide kvinder, der lever med et højt stressniveau under graviditeten, påvirker det ufødte barns gener, så børnene selv bliver mere følsomme overfor stress senere i livet.  Børnene reagerer hurtigere psykisk og hormonelt på stressende påvirkninger.

Årsagen er, at et særligt gen ved navn glukokortikoidreceptoren, som regulerer kroppens hormonrespons ved stress, var blevet ændret.

Andre studier viser også, at en tidlig stress-påvirkning kan medføre permanent skade af stress-responset.

Konklusionen er ganske klar:

Så længe barnet er i maven bliver det fysisk påvirket af sin mor og påvirkningen fortsætter i årevis efter barnet er født. Påvirkningen kan også give sig udslag i, hvordan barnet får det psykisk.

Derfor er det så vigtigt at gøre noget ved det, der stresser én.

Er det dine egne tanker, der stresser dig, kan du heldigvis let gøre en masse for at få færre bekymringer.

Stressende livsbegivenheder, som du ikke selv er herre over, kan du også lære at håndtere bedre.

Til gavn for dit kommende barn.

Og for dig.