Tal pænt (om dig selv og dit)

Hvilke ord bruger du, når du taler om dig selv og det, der optager dig personligt?

Når jeg coacher, er jeg – helt ned i detaljen – opmærksom på, hvilke ord, den jeg coacher, bruger.

Det gør jeg, fordi vores ordvalg fortæller meget mere end vi umiddelbart tror. Fordi vores ordvalg kan smerte os mere eller mindre afhængig af, hvilke ord vi bruger.

 

Dit ordvalg er betydningsfuldt

Hele året rundt. Vær opmærksom på, hvilke ord du bruger her i juledagene.

Her er et par eksempler fra min bog:

Jeg tænker også på det i forhold til min datter – det er jo hendes farfar. Han blev jo faktisk bedstefar den gang hun blev født.  Jeg synes det er så mærkeligt at tænke på, at manden kan have haft en helt almindelig dag og dén dag, blev han så bedstefar og fik et smukt lille barnebarn.

Sådan sagde et voksent donorbarn, som konsekvent brugte ordet ”far” om sæddonor.

Et andet voksent donorbarn formulerede sig helt anderledes:

Det gør ondt i mig at bruge ordet far i ”biologisk far”. Det provokerer mig også, at Etisk Råd siger ’social far’. Det er at devaluere min far at kalde ham ’social far’. Jeg synes man skal skære helt ind til benet og kaldet det ’far’ og ’donor’.

Vi har alle så mange følelser bundet til ordene ’far’ og ’mor’. Far og mor er så meget mere end det rent biologiske. Hvad er en far? Hvad er en mor?

To mother and to father

På engelsk bruger man ikke kun ordene som navneord, men også som udsagnsord; ’mothering’ og ’fathering’. Og dermed åbner en tydeligere verden sig, for hvad er det så ’to mother’? At passe på, give omsorg, trøst og kærlighed. Fortsæt selv med begge ord. Hvilke handlinger ligger bag?

 

Tal pænt ved ved at neutralisere dine ord

Vi kan neutralisere ved at bruge andre ord, f.eks. ’ophav’ og ’donor’.

Vi kan også arbejde med vores fokus. Fx ved ikke så meget at tænke på ’barn ved hjælp af donor’, men i stedet på ’familie ved hjælp af donor’.

Sådan kan du fjerne fra kun at være på barnet til at være på hele familien. Det betyder ,at det at have brugt donor bliver noget, man er fælles om.

 

Hvilke ord bruger du?