Genetik er en ubekendt faktor som du skal forholde dig til, når du bliver stillet over for at skulle bruge en sæddonor eller ægdonation for at få dit ønskebarn. Du bliver kastet ud i overvejelser om, hvad genetik betyder.

Ét er, at den ene forælder ikke selv får ført sin slægt videre rent genetisk, noget andet er tankerne om hvilke gener, donor giver til ens (kommende) barn.

I min kommende bog interviewer jeg bla. en mand og en kvinde, som begge er børn af hver deres sæddonor fra begyndelsen af 70-erne. Derfor kender de ikke halvdelen af deres genetik historie. Begge har egne biologiske børn i dag.

Jeg spurgte dem begge, om de havde overvejet at få lavet en gentest. Begge blev meget overraskede over mit spørgsmål – så tanken havde ikke strejfet dem.

Manden:

“Nej, jeg har ikke lyst til at få taget en gentest, det har jeg sgu ikke. Jeg kan ikke forstå folk tør.

Jeg kan ikke se, hvad en gentest skulle kunne svare på andet end, hvad man er disponeret for. Og det gør mig jo ikke klogere på, hvem min [biologiske] far er. Så det synes jeg ikke rigtig jeg kan bruge til noget”.

Kvinden:

“Næ. Aldrig. Jeg tror bare det bringer en masse bekymringer med sig. Og skulle årsagen til, at jeg fik den lavet være, at jeg har en anonym donor som bio far? Man kan jo ligeså godt få den lavet fordi man kender sine biologiske forældre. Der ved man jo heller ikke, hvad man bærer rundt på.

Jeg har ikke behov for det. Men får jeg en eller anden underlig sygdom en dag vil jeg selvfølgelig være utrolig interesseret i at få at vide, om det er noget jeg er bærer af genetisk og i så fald kunne have givet videre til mine børn. Men jeg synes ikke der er nogen grund til at gøre det, før jeg står i det. For jeg kan jo ikke gøre så meget ved det alligevel”.

Ifølge Illustreret Videnskab spår forskerne, at genom-test allerede i 2025 bliver hver mands eje. Hvad tror du?

En bekendt af mig, der kender sit biologiske ophav, fik en gentest af sin kæreste i julegave. Hvad ville du sige til sådan en julegave?

Du kan læse temaet om gentestning her.

PS

Kom med på gratis webinar om genetik i donorfamilien. Book straks din plads her. På webinaret får du bla. viden om betydningen af det ekstra følelsesmæssige beredskab, donorfamilier er udstyret med, når det gælder barnets og ukendte genetiske arv.

PPS

Jeg kan hjælpe dig med at håndtere dine bekymringer om din egen og  dit barns ukendte genetik.

Gør noget ved det allerede i dag. Ring på 2892 9596 og få 15 minutters gratis afklarende samtale.

[et_bloom_inline optin_id=”optin_13″]