Nedsat sædkvalitet

Heteroseksuelle forældre, der har brugt sæddonor, har meget svært ved at fortælle deres barn, hvordan det blev til. Ofte hemmeligholder de det for barnet.

Det er farens opfattelse af sig selv som mand, det handler om. Viril rimer ikke på infertil. Det er stadig et stort tabu at have så dårlig sædkvalitet, at man(d) skal have assistance til at gøre sin kvinde gravid.

I forbindelse med arbejdet med dette emne i min bog kigger jeg gennem ansvarlighedens linse: Vi har altid muligheden for at se os selv som ofre eller som ansvarlige.

Ofre ignorerer sammenhængen mellem årsag og virkning i forhold til deres egne valg og handlinger. Ofre giver andre skylden. Bebrejder andre. Ofre giver også sig selv skylden og bebrejder sig selv.

Det blev også til et kig på mig selv:

Som ufrivilligt barnløs følte jeg mig i den grad selv som et offer: Jeg var et offer for at være blevet smittet med den klamydia, der havde ødelagt passagen i begge mine æggeledere. Min forhenværende kæreste måtte have smittet mig. Det burde han ikke have gjort. Hans læge burde have sagt, jeg også skulle behandles. Fem år tidligere burde lægen have frarådet mig at bruge spiral som helt ung. I stedet burde han have rådet mig til at bruge kondom. Sundhedsstyrelsen burde ikke så ensidigt have fokuseret på hiv og aids i deres oplysningskampagner. Sundhedsstyrelsen burde have fortalt mig om klamydia. Etc. Etc. Etc. Stakkels mig. Det var et selvbedrag.

Jeg burde kun have dyrket sikker sex. Jeg burde selv været gået til læge med det samme for at blive tjekket for klamydia. Jeg burde ikke have slået det hen. Jeg burde. 

Jeg retfærdiggjorde mine (manglende) handlinger. Slog dem hen. Men jeg lå som jeg havde redt, gjorde jeg.

Kig gennem ansvarlighedens linse

Gennem mine bevidste og ubevidste valg og gennem mine handlinger har jeg bragt mig selv her hen, hvor jeg er i dag. Jeg anerkender nu, at ansvaret er mit. Jeg accepterer og vedkender mig min rolle i at skabe mit liv – situationer og erfaringer.  

Andres problemer er nogle gange også vores problem.

  • På hvilken måde har din samlevers problem med sin infertilitet noget med dig at gøre?
  • Hvordan kan du vedkende dig dit ansvar for, at I er, hvor I er i dag?