Husker du Jeppe?

Som Jeppe fortalte, så kan det give store udfordringer ikke at have knyttet sig til barnet allerede under graviditeten.

Hvorfor er tilknytningen vigtig?

For ligesom barnet skal kunne knytte sig trygt til forældrene, skal forældrene også kunne knytte sig til barnet.

Vi har alle hver vores tilknytningshistorie og hver sit tilknytningsmønster. Kvaliteten af vores tilknytning har betydning for, hvordan vi møder vores omverden og for vores evne til at indgå i nære relationer. F.eks. når vi får en ny kæreste. Derfor er tilknytningen så vigtig.

Din tilknytning til dit barn sker allerede under graviditeten

Begrebet tilknytning bruges oftest først om den proces, der begynder, når barnet er født, og barnet og forældre indgår i et samspil.

Men forældrenes tilknytning til det kommende barn, begynder allerede under graviditeten. Måske allerede når graviditetstesten er positiv, når det første lille hjerteblink ses ved skanningen, når hjerteslaget høres hos jordemoderen, når barnet sparker i maven, etc. Alt sammen oplevelser, som er med til at gøre tilknytningen stærkere.

Under graviditeten gør de fleste sig tanker om barnets temperament og personlighed, køn og udseende. Alle disse forestillinger er med til at fremme tilknytningen.

For at fremme den trygge tilknytning mellem forældre og barn er det vigtigt, at få så god en graviditet som muligt.

Fordi moren fysisk bærer barnet, har hun et klart forspring. En måde at gøre det lettere for faren er ved, at han aktivt deltager i de forskellige undersøgelser og samtaler.

Den virtuelle rundtur i livmoderen

I denne artikel fra Videnskab.dk om den virtuelle rundtur i livmoderen kan du læse om 3D skanninger, som øger tilknytningen til det ufødte barn.

”Det kan forekomme specielt, at man på den måde kan knytte sig til noget via teknologien. Men sådan er det. Familien føler pludselig, den kender og forstår det lille barn”, fortæller kulturforsker Charlotte Kroløkke fra Syddansk Universitet.

Hun kommer ind på, at farens rolle styrkes under 3D skanningerne.

”Den øgede fokusering på fosteret fjerner en del af fokus fra kvinden. Normalt er det hendes mave, hendes krop, hendes helbred, der er i fokus. Ved at kaste en film af et fælles barn op på en storskærm, bliver graviditeten pludselig et fælles projekt. Noget konkret og virkeligt, som den kommende far kan forholde sig til. På det psykologiske og følelsesmæssige plan kan det få stor betydning både gennem resten af graviditeten og efter fødslen”.

Forskeren nævner også mulige negative effekter af skanningerne.

Hun fremhæver det som ubetinget positivt, at 3D-skanningen kan være en hjælp for par, der har været i fertilitetsbehandling.

“Det kan være, man ikke skabte barnet i traditionel forstand. Men så skaber man i stedet romantikken på denne måde”, siger Charlotte Kroløkke.

I næste blogindlæg møder du Nanna, som fortæller, at ekstra tilkøbte skanninger slet ikke var nok til at holde bekymringerne på afstand for hende. Utrygheden var der igen så snart, hun og kæresten havde forladt skanningslokalet.